Tongelresestraat 209  ·   5613 DG Eindhoven  ·   info@ozeindhoven.nl   ·   040 - 246 00 24

Staar & nastaar

Wat is cataract?

Cataract, grijze staar, betekent dat de lens in het oog troebel is geworden. Daardoor worden de lichtstralen, die met behulp van de lens een beeld op het netvlies vormen, in hun verloop gestoord. Het gevolg is dat u slechter en minder scherp ziet. Cataract (grijze staar) kan zich zowel snel als langzaam ontwikkelen. De ontwikkeling gaat niet samen met pijn of ontsteking.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • wazig zien (zowel dichtbij als veraf)
  • minder goed contouren onderscheiden
  • dubbel zien
  • lichtschuwheid
  • kleuren doffer waarnemen
  • minder goed contrast zien

Wanneer behandelen?

Als u slecht gaat zien door staar, is een operatie de enige oplossing. Bij de cataractoperatie vervangt de oogarts uw vertroebelde lens door een kunstlens.

De behandeling

Voor de ingreep krijgt u pupilverwijdende en verdovende oogdruppels. Daardoor voelt u geen pijn tijdens de operatie. Via een sneetje van 2.2 mm. aan de rand van het hoornvlies verwijdert de oogarts d.m.v. phaco-emulsificatie (ultrasone trillingen) uw ooglens en vervangt deze door een kunstlens.

U gaat met uw eigen kleren aan op een comfortabele behandelstoel naar de operatiekamer.

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt u een oogverband met oogdop om infectie en irritatie te voorkomen. De oogdop houdt u één nacht op. De volgende ochtend haalt u de oogdop eraf en start u met uw oogdruppels.

Bij uw afspraak in het oogziekenhuis heeft u al een recept voor oogdruppels mee gekregen. Met deze druppels moet u 2 dagen voor de operatie beginnen en daarna 4 weken, 3 keer per dag druppelen. Als u zich goed voelt mag u naar huis. U mag niet zelf autorijden of zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Controle

De dag na de behandeling komt u op controle op de afgesproken tijd. Tweede controle afspraak na ongeveer 4 weken na de ingreep. Na deze afspraak kunt u zo nodig een bril laten aanpassen bij de opticien.

Herstel van het “zicht” na de operatie

De dag na de operatie zal het beeld helderder zijn. De scherpte van het beeld hoeft de dag na de operatie nog niet optimaal te zijn. Dit kan in de loop van een aantal dagen of weken nog verder toenemen. De kunstlens gaat een leven mee en slijt niet.

Complicaties

De kans op complicaties tijdens of na de ingreep is gering. Zoals bij elke operatie kan ook na een staaroperatie een infectie of bloeding ontstaan.

Wij gebruiken uitsluitend disposable (wegwerp) instrumentarium om het risico op infectie tot een minimum te beperken.

Wat is nastaar?

De eigen lens bevindt zich in een flinterdun zakje (kapsel). Bij een staaroperatie wordt het voorste deel van de kapsel verwijderd en de staar weggehaald. Daarna wordt een kunstlens in het kapsel teruggeplaatst. Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel wat troebel worden, waardoor de gezichtsscherpte geleidelijk aan vermindert. In zo’n situatie spreek je van na-staar.

Laserbehandeling van na-staar

Wat is een laser? (Yag – Laser)

Een laser zendt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te maken of in weefsel te snijden. Door de uiterst dunne lichtstraal is het mogelijk om met grote nauwkeurigheid te werken. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. De laserbehandeling gebeurt altijd poliklinisch. Het enige wat u merkt is dat de laser tikkende geluiden maakt. De behandeling is pijnloos. Na de behandeling komt de nastaar niet meer terug.

Tarief: vergoedt verzekeraar